Національна школа суддів України

Інтерактивно про антикорупційне законодавство

28 лютого 2017 року у місті Києві Національна школа суддів України в рамках підготовки суддів місцевих загальних судів провела тренінг “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”.

 Тренінг розпочався з експрес-опитування та подальшого обговорення щодо проблем застосування антикорупційного законодавства, які виникають у судах.

Далі тренерами був проведений аналіз міжнародного та національного антикорупційного законодавства й статистики щодо корупційних злочинів.

Судді обговорили механізми запобігання корупційним правопорушенням, окремі аспекти запобігання корупції.

Під час виконання практичного завдання та роботи у малих групах учасники семінару розібрали проблемні питання, які стосуються:

  • обмежень щодо використання службових повноважень;
  • обмежень щодо одержання подарунків;
  • запобігання одержанню неправомірної вигоди;
  • обмеження щодо сумісництва.

Особлива увага під час тренінгу приділялась розгляду питань щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів - потенційного й реального. За допомогою мозкового штурму судді вирішували, що є конфліктом інтересів, які ситуації можуть призвести до його виникнення, шляхи врегулювання конфлікту.

У формі рольової гри учасники тренінгу попрактикувались у визначенні виду відповідальності за корупційні правопорушення.

За результатами тренінгу викладачами було підготовлено анкети оцінювання суддів.