Національна школа суддів України

Інвестиції в майбутнє судочинства

15 липня 2015 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок зустрівся зі старшим юридичним радником Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Аланом Колманом та експертом Маргаритою Міліх. У ході зустрічі було обговорені питання щодо започаткування співробітництва та шляхів його розвитку.

У зустрічі також взяли участь начальники відділів  Національної школи суддів України Тетяна Пустовойтова, Олександр Іщенко та і провідний науковий співробітник Вікторія Семенюк
Зокрема, спільний інтерес сторони висловили до спільної роботи з розробки програм підготовки для суддів господарських судів з питань корпоративного права та банкрутства. Також співпраця зможе реалізуватись через проведення низки заходів, семінарів для суддів різних рівнів і спеціалізацій, які розглядають корпоративні та конкурентні спори, спори стосовно інтелектуальної власності, справи про банкрутство.
Представники Європейського банку реконструкції та розвитку були поінформовані про особливості процесу формування навчального плану для суддів, принципів формування його графіка та тематики. Констатувалось, що процес підготовки суддів господарських судів містить чимало відповідних тематичних елементів. Але ті занятя, які вже проводяться, не завжди мають системний та стандартизований характер. 

Тому в інтересах держави і бізнесу задля забезпечення комплексності суддівської освіти та ефективності господарської юстиції, необхідно розробити повноцінні курси підготовки суддів. Такі курси мають викладатись підготовленими тренерами на регулярній основі, з використанням розроблених експертами програм, матеріалів і методичних рекомендацій. Подібний курс також може бути частиною стандартизованої програми підготовки суддів з невеликим досвідом здійснення судочинства та адаптований для підготовки кандидатів на посаду судді.

 У ході зустрічі сторони обговорили можливість започаткування відповідного проекту, завданням якого буде розробити, комплексно сформувати, апробувати декілька курсів з питань комерційного права та банкрутства. 

Національна школа суддів України вже готова здійснити відбір компетентних суддів-викладачів для спільної роботи з іноземними експертами над розробкою матеріалів курсів і підготовкою, згодом, суддів- тренерів для регіональних відділень. 

Сторони дійшли висновку, що Європейський банк реконструкції та розвитку прийме позитивне рішення щодо перспективності інвестицій у суддівську освіту