Національна школа суддів України

Життя під опікою справедливості

13–14 вересня 2016 року в місті Золочеві Львівське  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар  для суддів  місцевих загальних та Апеляційного суду Львівської області на тему: “Право на справедливий суд крізь призму рішень Європейського суду з прав людини”.

З ініціативи голови Золочівського районного суду Львівської області Володимира Сивака та за погодженням із керівництвом  Львівської національної галереї мистецтв захід проводиться у Великому палаці Золочівського замку.

Cемінар вітальними словами відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка зазначила, що для кожного з нас важливо знати, бачити і розуміти звідки ми. Однак, не завжди в силу певних обставин, вистачає часу  вивчити щось нове  та одночасно насолодитись частинкою своєї історії. Тому, поєднання в даному випадку, навчального процесу з духовним окультуренням, ознайомленням із історією свого краю, є гарним досвідом. До вітального слова також було запрошено суддю, голову Апеляційного суду Львівської області, кандидата юридичних наук Петра Каблака, суддю Львівського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук, члена Ради суддів України Олександра Сасевича, суддю, голову Золочівського районного суду Львівської області Володимира Сивака та секретаря Золочівської міської ради  Олега Сидоровича.

Для проведення періодичного навчання суддів викладачами запрошено: суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторію Бучківську та суддю Апеляційного суду Львівської області Ярослава Левика.

Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України вже має досвід проведення семінарів з питань вивчення положень Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Однак, так детально ст.6 Конвенції вивчатиметься вперше. Тема семінару вибрана не випадково, адже Європейський суд з прав людини   завжди зазначає про значущістьу демократичному суспільстві права людини на справедливий суд та справедливий судовий розгляд. Аналіз практики Європейського суду з прав людини показує, що національними судами держав, які входять до Ради Європи найчастіше порушується ст.6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Відповідно до Програми семінару предметом обговорення  будуть основні принципи і структура п.1 ст.6 Конвенції; принцип верховенства права: проблеми тлумачення та застосування; головні елементи справедливого судового розгляду в кримінальних справах; допустимість доказів як одна з гарантій справедливого судового розгляду; гарантії судового розгляду в цивільних справах; специфічні гарантії судового розгляду в кримінальних справах.

Учасникам семінару буде запропоновано виконати ряд практичних завдань за матеріалами справ Європейського суду з прав людини.