Національна школа суддів України

Жваві обговорення актуальних питань господарського судочинства

3 грудня 2018 року досвідчені викладачі (тренери) Оксана Блажівська, Борис Грек, Максим Глушков та Діна Огороднік у  місті Києві розпочали одночасно у двох групах проведення півтора денного тренінгу “Особливості розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними та застосування міжнародних угод при вирішені господарських спорів”.

Програмою цього курсу передбачено багато завдань для практичного застосування слухачами та слухачками знань щодо вирішення модельних справ, питання для експрес опитування з наступним обговоренням. Майбутні служителі Феміди обговорювали окремі питання щодо розгляду спорів, що виникають у ході укладення господарських договорів та спорів, пов’язаних зі зміною, розірванням договорів. Вони вирішували завдання в малих групах, слухали коментарі викладачів, дискутували, обмінювалися думками та задавали питання, пов’язані з особливостями розгляду цих спорів. Пізніше для обговорення будуть винесені важливі питання щодо особливостей розгляду спорів про визнання недійсними правочинів та застосування міжнародних угод при вирішенні господарських спорів.

Практичні завдання у форматі експрес–опитування із використанням електронної системи клікерів показували результати засвоєння слухачами та слухачками матеріалу, наданого тренерами. У цих двох групах у місті Києві  відсоток правильних відповідей на питання досить високий і становив від 100 до 80.

Модельні задачі та робота в малих групах викликали жваві обговорення актуальних питань, стимулювали слухачів і слухачок згадувати окремі теоретичні аспекти предмету договору, істотних умов тощо. Ураховуючи складність та обсяг матеріалів слухачі та слухачки працюють в інтенсивному режимі. Викладачі цього тренінгу відмічають належний рівень знань матеріального права та підготовленість кандидатів на посаду судді до занять.

Як і під час проведення цього тренінгу в попередніх трьох групах, викладачі звертали особливу увагу слухачів і слухачок на правові позиції Верховного Суду, зокрема щодо особливостей укладення договорів і визнання їх недійсними, розумінні ролі судді для суб’єктів цих правовідносин і можливості належним чином захистити права в ході вирішені господарських спорів.

Здобуті  знання, уміння  та навички знадобляться майбутнім суддям для успішного проходження підсумкового контролю цього курсу та й під час  здійснення правосуддя для встановлення дійсних обставин справ та ухвалення законних, справедливих, обґрунтованих судових рішень, мотивованого належним чином.