Національна школа суддів України

Процес доказування в господарських справах

26 листопада 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення провело для першої групи слухачів спеціальної підготовки тренінг “Докази та доказування в господарському судочинстві”.

Актуальні питання процесу доказування у процесі розгляду господарських справ з майбутніми суддями обговорили  досвідчені викладачі – судді Людмила Білецька та Іван Колісник.

Кандидати та кандидатки на тренінгу опановували нові знання й навички з таких питань:

  • докази та доказування у господарському судочинстві
  • належність, допустимість, достовірність і достатність доказів
  • підстави звільнення від доказування та оцінка доказів у господарському процесі
  • преюдиція в господарському процесі.

Тренінг проходив з використанням презентацій, роботою в малих групах, вирішенням практичних завдань, модерованими дискусіями та експрес–опитуваннями з використанням електронної системи клікерів.

Для закріплення матеріалу тренінгу слухачам і слухачкам було запропоновано виконати практичні завдання на підставі ситуативних задач і модельних справ. Виконання таких завдань покликане розвинути в майбутніх суддів уміння правильно визначати процесуальний статус як позивача, так і відповідача у процесі, а також процесуальні права та обов’язки, які вони мають.

У ході обговорень матеріалів тренінгу та вирішенні його завдань тренери зуміли залучити всіх слухачок і слухачів до активної роботи.

Майбутні судді отримали вміння правильно застосовувати право, яке регулює процес доказування в господарських справах. Вони навчилися правильно визначати предмет доказування та обставини, які підлягають доказуванню, з метою  ухвалення справедливого та обґрунтованого рішення, яке буде мотивовано належним чином.