Національна школа суддів України

Кандидати на посаду судді засвоюють особливості розгляду житлових спорів

5 жовтня 2018 року у Дніпропетровському регіональному відділенні для майбутніх суддів першої групи слухачів спеціальної підготовки розпочався  дводенний тренінг на тему: “Особливості розгляду житлових спорів”.

Актуальні питання, передбачені програмою заходу, розкриють суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Ольга Чайкіна та суддя Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Марина Камбул.

Під час роботи на тренінгу кандидати та кандидатки опанують знання й навички з таких питань:

- нормативно-правове регулювання та рішення Європейського суду з прав людини та рішеннями Європейського суду з прав людини;

- процесуальні особливості розгляду житлових спорів;

- особливості користування гуртожитками та службовими приміщеннями;

- приватизація державного житлового фонду, гуртожитків;

- виселення з державного та приватного житлового фонду;

- особливості розгляду справ про виселення внаслідок звернення стягнення на предмет іпотеки.

Тренінг проходить у форматі міні–лекцій з використанням презентацій, роботи в малих групах, вирішення практичних завдань, модерованих дискусій, експрес–опитування з використанням клікерів.

Для закріплення матеріалу тренінгу на тему: “Особливості розгляду житлових спорів” запроновано рольову гру, під час якої слухачі групи формуються на чотири міні групи складом 6-7 осіб. Кожній групі надається завдання, яке полягає у тому, що група повинна скласти сценарій з дійовими особами та показати мініатюру житлового спору та розгляд його в суді (усі члени міні-групи повинні мати свої ролі). Інші групи повинні визначити статті Закону, якими регулюються житлові правовідносини, показані в мініатюрі, та прокоментувати.

Активна участь майбутніх суддів в обговоренні та вирішенні завдань є підтвердженням їх заінтересованості в отриманні нових практик та небайдужості в роботі.

На основі викладеної інформації слухачами та слухачками спеціальної підготовки отримано знання та навички у сфері застосування норм житлового законодавства та судової практики при розгляді житлових спорів, які їм знадобляться у подальшій судовій практиці.