Національна школа суддів України

Кандидати на посаду судді засвоюють особливості розгляду сімейних справ

24 вересня 2018 року у Дніпропетровському регіональному відділенні для майбутніх суддів першої групи слухачів спеціальної підготовки продовжується  проведення дводенного тренінгу на тему: “Особливості розгляду сімейних справ”.

Викладачі Ігор Чайкін та Ольга Шевченко розглядають зі слухачами та слухачками загальні засади сімейного права та джерела права, що регулюють правовідносини у сфері сімейного права, та опановують особливості розгляду справ цієї категорії: про поділ майна подружжя, обов’язку учасників сімейних відносин щодо утримання, про встановлення батьківства (материнства), про припинення шлюбу.

Розпочинаючи 21 вересня 2018 року навчання, викладачі наголосили на тому, що даний тренінг розроблений для кандидатів на посаду судді, під час якого слухачі отримають знання, суддівські навички та розуміння соціального контексту, необхідні для вирішення сімейних спорів.

Цей тренінг, як і решта тренінгів з цивільного судочинства, насичений інтерактивними методами навчання: лекціями з використанням презентацій Power Point, практичними завданнями та вправами, експрес-опитуванням за допомогою клікерів.

Так, розглядаючи питання щодо зобов’язань батьків по утримання дитини, майбутнім володарям суддівських мантій було запропоновано взяти участь у рольовій грі з розгляду позову про стягнення аліментів на дитину, про встановлення батьківства, визначення місця проживання дитини, припинення шлюбу.

Для участі в рольових іграх слухацьку групу було розподілено на чотири міні групи складом 6-7 осіб. Завданням було обіграти порядок дій судді та навчитися вирішувати ситуативні завдання на підставі знань отриманих від викладачів.

Активна участь кандидатів та кандидаток в обговоренні та вирішенні завдань є підтвердженням їх заінтересованості в отриманні нових практик та небайдужості в роботі.

Окрема увага викладачами була звернута на процесуальні аспекти розгляду цивільних справ щодо особливостей розгляду сімейних справ та особливості написання судових рішень.

У ході тренінгу слухачі навчаться правильно визначати, тлумачити та застосовувати принципи та норми сімейного права, що дозволить у майбутньому якісно розглядати справи цієї категорії.