Національна школа суддів України

Керівники апаратів судів підвищують рівень кваліфікації

19-23 вересня 2016 року у місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку керівників апаратів місцевих та апеляційних судів Одеської, Миколаївської  та Херсонської областей.

Директор Одеського регіонального відділення НШСУ Валерій Левенець відкрив підготовку вітальною промовою та ознайомив слухачів із програмою навчального заходу. Для проведення підготовки запрошені: суддя, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, начальник відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності ТУ ДСА в Одеській області Валентина Ліпська,  суддя Одеського окружного адміністративного суду Людмила Юхтенко, суддя Апеляційного суду Одеської області, доцент, кандидат юридичних наук Олег Копіца, заступник начальника ТУ ДСА в Одеській області В’ячеслав Глущенко, професор кафедри політології Одеського національного політехнічного університету, доктор педагогічних наук, професор Алла Семенова, начальник ТУ ДСА в Одеській області Володимир Куценко, доцент, старший викладач кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія” Анастасія Кісельова, начальник відділу по роботі з персоналом Національної школи суддів України Олег Цимбалюк, завідуючий сектором по роботі з персоналом ТУ ДСА в Одеській області Оксана Рось, заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області Ірина Паламарчук, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності суддів судової статистики та інформаційних технологій ТУ ДСА в Одеській області Наталія Марцинкевич, керівник апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольга Пасічник, помічник судді Одеського окружного адміністративного суду Марта Лукашик. 

Розпочнеться підготовка із заняття щодо практики вирішення спорів, що виникають при прийнятті, проходженні та звільненні з публічної служби, яке проведе зі слухачами Елла Катаєва. Валентина Ліпська ознайомить учасників з поняттям, класифікацією та значенням формування бюджетного запиту на поточний рік у судовій системі, веденням бухгалтерського обліку у судах, складанням кошторису та порядком проведення інвентаризації. Людмила Юхтенко розповість керівникам апаратів судів про особливості взаємодії судової влади з громадськістю та ЗМІ, організацію судового процесу, на якому присутні представники засобів масової інформації. Тлумачення антикорупційного законодавства, методи запобігання та види відповідальності за корупційні правопорушення, а також особливості протидії корупції розкриє для слухачів Олег Копіца

У наступні дні підготовки теми для обговорення є не менш цікавими. Так, особливостям роботи з документами, що містять конфіденційну інформацію, та веденню таємного діловодства навчить учасників підготовки В’ячеслав Глущенко. Алла Семенова поділиться методами запобігання ефекту професійного вигорання, навчить технікам безконфліктної взаємодії працівників та вирішенню конфліктних ситуацій у колективі між працівниками суду та із відвідувачами.

В умовах сьогодення є дуже актуальним питання щодо проблем підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві, особливостей комунікативної діяльності судової влади. Тонкощам цієї науки, а також організації взаємодії керівника апарату, голови суду та зборів суддів з питань основної діяльності суду навчить керівників апаратів судів Володимир Куценко.

Відточувати майстерність в українському діловому мовленні, у мистецтві правового письма та процесуального документування слухачі будуть за допомогою Анастасії Кісельової. Окремим нормам Законів України  “Про державну службу”  та “Про запобігання корупції ”, а також - патронатній службі у судах будуть присвячені лекції Олега Цимбалюка. Щодо порядку проведення конкурсу на заняття посад державної служби  категорії “Б” та “В” у місцевому суді розповість Оксана Рось. Ірина Паламарчук поділиться з колегами знаннями щодо організації роботи у суді зі зверненнями громадян та запитами. А Наталія Марцинкевич  зверне увагу слухачів на окремі питання ведення судового діловодства та автоматизованої системи документообігу суду.

Ряд лекцій будуть інтерактивними з використанням презентації Power Point, також -  у формі міні-лекцій, рольових ігор та вирішення ситуативних завдань.    

Крім того, 21 вересня у рамках підготовки, за окремою програмою з учасниками буде проведено семінар на тему: “Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду із людьми з інвалідністю”.