Національна школа суддів України

Керівний комітет Європейської мережі суддівської освіти підтримує колег з України

28 квітня відбулося засідання Керівного комітету Європейської мережі суддівської освіти (EJTN). Засідання, участь у якому взяв ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, розпочалося із обговорення ситуації в Україні, інформування про діяльність українських шкіл для суддів і прокурорів, а також допомогою, яку може надати EJTN та європейські суддівські школи українським суддям і прокурорам у часи воєнних та післявоєнних дій, які наразі тривають в нашій країні з боку РФ.

У своєму виступі ректор Національної школи суддів України відмітив важливість щирої підтримки України та, зокрема, суддів нашої держави з боку урядів і громадян країн Європи, колег з EJTN та європейських суддівських шкіл. Сьогоднішню зустріч, наголосив Микола Оніщук, ми розцінюємо як старт поглибленої співпраці.

Ректор поінформував про діяльність Національної школи суддів України у ці складні часи з підготовки суддів та працівників апарату судів, що відбувається вже з перших тижнів воєнної агресії, зокрема, на навчальних заходах з питань організації роботи судів в умовах воєнного стану, психологічної підтримки суддів, формування судової практики про воєнні злочини, а також у кримінальних провадженнях з урахуванням змін до законодавства, ухваленого в  мовах війни. 

Микола Оніщук наголосив на важливості надання експертної підтримки EJTN та національних європейських шкіл щодо здійснення правосуддя з розгляду справ про воєнні злочини, катування, нелюдське поводження, геноцид, враховуючи досвід, наприклад, балканських країн, як на національному, так і міжнародному рівні.

Ця пропозиція знайшла всебічну підтримку європейських колег як у двосторонньому форматі, про що виловилися представники європейських шкіл із Франції, Італії, Словенії, Болгарії, Нідерландів, так і з боку Європейської мережі суддівської освіти.

Учасником засідання EJTN також була директорка Тренінгового центру підготовки прокурорів Олеся Отраднова, який також, як і Національна школа суддів України, є спостерігачем Європейської мережі суддівської освіти.

Було домовлено про координацію спільних дій організацій з боку Європейської мережі суддівської освіти.

Керівники українських закладів були запрошено до участі у засіданні Генеральної Асамблеї EJTN, яке відбудеться у червні поточного року.

У засіданні Керівного комітету також брала участь начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова, яка буде координатором з боку Національної школи суддів України з питань співпраці.