Національна школа суддів України

Кіберзлочини та електронні докази: реалії сьогодення

3 грудня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн–семінар для суддів та кандидатів на посаду судді на тему “Кіберзлочини та електронні докази у кримінальному провадженні”.

Семінар відкрили директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал та заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко. Лілія Гуцал представила викладачів, відповіла на організаційні запитання та розповіла про правила роботи в онлайн-режимі. Олександр Іщенко звернув увагу присутніх на тотальний рівень проникнення кіберпростору у повсякденне життя людей, побажав гарного настрою і натхнення під час роботи на семінарі.

Викладачами для проведення заходу запрошені суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу, кандидат юридичних наук Михайло Зімін, суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков, суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Фортуна. Загальне технічне модерування здійснювали Олександр Іщенко та провідний науковий співробітник Національної школи суддів України Катерина Слюсарева.

Розпочався семінар демонстрацією відеоролику, який запропонував для обговорення Михайло Зімін.  Учасники заходу жваво обговорили питання, запропоновані у відео.

У своїй презентації Владислав Овсянніков звернув увагу присутніх на принципи функціонування мережі інтернет та природу електронних доказів. Михайло Зімін обговорив із аудиторією питання судової експертизи електронних доказів, загальні принципи аналізу електронних доказів та особливості оцінки цифрових доказів у кримінальному процесі. Про законодавче регулювання електронних доказів в Україні та міжнародне співробітництво у цій сфері суддям і кандидатам на посаду судді розповіла Тетяна Фортуна.

Також у ході семінару слухачі взяли участь у експрес-опитуваннях та обговорили запропоновані практичні завдання у малих інтерактивних групах.

На завершення семінару учасники та учасниці заповнили анкети зворотного зв’язку, поділилися своїми враженнями та пропозиціями.