Національна школа суддів України

Кіберзлочинність – збір та використання електронних доказів у кримінальному провадженні

3-4 червня 2021 року Національна школа суддів України з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних та апеляційних судів провела онлайн–семінар “Кіберзлочинність – збір та використання електронних доказів у кримінальному провадженні”.

Вітальними словами семінар відкрили  директор Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, заслужений юрист України Олександр Мартиненко та старший радник з питань реформування органів прокуратури представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в місті Маріуполі Йоні Лехтімакі (Фінляндія).

Під час семінару старший радник із кіберзлочинності КМЄС в Україні Кіріл Мілєв (Республіка Болгарія) у своїх презентаціях представив теми щодо  вступу до кіберзлочинності, тенденції та виклики, кіберзлочинність та ризики безпеки; законодавство про кіберзлочинність: матеріальне кримінальне право та процесуальне право, досудове розслідування та електронні докази; юрисдикція та територіальна компетенція. Міжнародне співробітництво.

Михайлом Зіміним, суддею Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, в інтерактивних лекціях розкриті теми щодо поняття кіберзлочину за законодавством України, типології комп’ютерних злочинів; основних засад законодавчого регулювання електронних доказів в Україні; судова експертизи електронних доказів, а також допустимості електронних доказів.

У ході онлайн–семінару судді поділилися думками та професійним досвідом, отримали відповіді на запитання.

Проведено також анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення семінару.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.