Національна школа суддів України

Ключові аспекти розгляду митних спорів

19 листопада 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для суддів окружних адміністративних судів “Актуальні питання розгляду справ у митній сфері”.

Директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал  ознайомила суддів із програмою дистанційного семінару та закликала їх до активної роботи.

Викладачами для проведення онлайн–семінару запрошено суддю Конституційного Суду України Галину Юровську, суддів Раїсу ХановуЯна Макаренко й Тетяну Шинкар.

У своїй презентації Галина Юровська на прикладі трьох найважливіших справ розповіла про застосування юридичних позицій Конституційного Суду України  при розгляді митних справ.  Детальний аналіз практики розгляду митних справ адміністративними судами зробила Раїса Ханова

Яна Макаренко довела до відома колег особливості розгляду спорів, що виникають між декларантом і митним органом з приводу визначення  митної вартості товарів і класифікації товарів.

Тетяна Шинкар презентувала особливості вирішення адміністративних справ за зверненням платників податків до митних органів щодо визначення країни походження товару, застосування правила  адвалерної частки.

У ході обговорень судді ставили питання та отримали на них фахові відповіді.