Національна школа суддів України

Ключові позиції про підсудність земельних спорів

18 жовтня 2019 року в Чернівцях  Національна школа суддів України провела  загальноукраїнський семінар для суддів місцевих та апеляційних судів: “Практика розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин. Постанови, правові висновки Верховного Суду”.

Учасників загальноукраїнського семінару привітала заступниця очільника Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій, яка зауважила,  що Національна школа суддів України своєчасно реагує на зміни в законодавстві й судовій практиці та доводить до суддів практику Європейського суду з прав людини.

Тренер і модератор семінару, викладач–координатор  відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександра Потильчак зазначив, що метою семінару є вдосконалення навичок суддів для правильного застосування нормативно–правових актів і судової практики при вирішенні спорів щодо переходу права власності на земельну ділянку та інших спорах, що виникають під час розгляду земельних відносин. 

Семінар розпочався мозковим штурмом слухачів щодо підсудності земельних спорів, модератором якого був Андрій Потапенко.

Викладачі – судді Віктор ХарченкоВолодимир Міцней і кандидат юридичних наук Катерини  Козмуляк у процесі семінару відзначили актуальність  питань про підсудність земельних спорів і готовність слухачів здобувати нові професійні знання та навички.

За допомогою презентацій PowerPoint доповідачі разом із слухачами обговорили актуальні питання  щодо судової  практики та ключові  позиції Верховного Суду щодо підсудності  земельних спорів, а також застосування статті 1 Першого протоколу до ЄКПЛ у земельних спорах.

Учасники семінару взяли активну участь у дискусіях, експрес–опитуваннях з використанням електронної системи клікерів та отримали вичерпні відповіді про:

- Захист прав на землю. Способи захисту прав на земельні ділянки

- Перехід права на земельну ділянку: визначення права користування земельною ділянкою

- Договір оренди землі: розірвання та визнання недійсним та ін.