Національна школа суддів України

Комунікації адміністративних судів під час виборів

22 вересня 2014 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з  Вищим адміністративним судом України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту “Сприяння єдності судової практики адміністративних судів України” проведено підготовку працівників апаратів адміністративних судів, відповідальних зазв’язки із засобами масової інформації  та громадськістю на тему: “Особливості взаємодії адміністративних судів зі ЗМІ у період виборчого процесу”.

Вітальними словами підготовку відкрили начальник відділу міжнародно-правового співробітництва Вищого адміністративного суду України Світлана Пилипець, спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца та заступник керівника Проекту USAID “Справедливе правосуддя” Наталія Петрова.

Для проведення підготовки запрошено суддю  Вищого  спеціалізованого суду  України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидата юридичних наук Галину Юровську, керівника прес-служби Вищого адміністративного суду України Марію Швенько, начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи школа суддів України, кандидата юридичних наук Тетяну Фулей,  керівника апарату Апеляційного суду Волинської області Оксану Підгайну, головного спеціаліста Львівського апеляційного адміністративного суду  Ольгу Давид.

У свої доповідях Тетяна Фулей зосередила увагу слухачів на питаннях забезпечення об’єктивного та неупередженого висвітлення діяльності суду, як ключової ролі судів і суддів та важливості інформування суспільства про всі аспекти роботи.

Практично значущою була доповідь Галини Юровської, під час якої вона розповіла про основні принципи взаємодії судів і ЗМІ. Викладач запропонувала питання для обговорення, а саме: законодавче регулювання взаємодії судів та ЗМІ, демократичні стандарти та основні принципи взаємодії судів та ЗМІ, актуальні питання підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві.

Оксана Підгайна розповіла про організацію ефективної співпраці судів та засобів масової інформації.

Актуальним був виступ Марії Швенько щодо особливості взаємодії адміністративних судів із засобами масової інформації у виборчий період.

Ольга Давид познайомила слухачів з особливостями написання прес-релізу з виборчої справи.

Жваво проходило обговорення результатів практичного завдання. Під час занять судді обмінювались думками щодо особливостей взаємодії адміністративних судів та засобів масової інформації в період виборчого процесу.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.