Національна школа суддів України

Комунікація на Форумі професійних учасників кримінальних проваджень

19 листопада 2016 року в місті Львові Центром верховенства права Українського католицького університету спільно з громадською організацією “Центр локального самоврядування” було проведено  Форум професійних учасників кримінальних проваджень.

Національну школу суддів України у цьому заході представляла начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, к. ю. н. Тетяна Фулей. Виступаючи під час панельної дискусії “Ефективна ділова комунікація між професійними учасниками кримінального провадження: яким має бути формат, у чому мають виявлятися результати?”, Тетяна Фулей зазначила, що, Національна школа суддів України як інституція, яка відповідно до закону здійснює спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді, підготовку та періодичне навчання суддів, а також проведення наукових досліджень з питань удосконалення судового устрою, статусу суддів і судочинства, виступає комунікативним майданчиком та надає можливості суддям обговорити найбільш актуальні питання судової практики як у ході тренінгів, так і під час розробки навчальних курсів чи проведення науково-дослідної роботи. Процес підготовки суддів у Національній школі суддів України відбувається з урахуванням трьох вимірів: знання, уміння, навички та ставлення і передбачає постійну ефективну комунікацію.

Відповідаючи на запитання модератора дискусії, якою є роль суду в комунікативному процесі учасників кримінального провадження, Тетяна Фулей зазначила, що ця роль є визначальною. Комунікація, на відміну від інформування, передбачає зворотний зв’язок. Виконуючи різні функції та обов’язки, сторона обвинувачення та захисту, інші учасники кримінального провадження комунікують у судовому процесі і суд має переконатися, що інформація не тільки подається, але й сприймається учасниками. Загалом, це сприяє виконанню завдання кримінального судочинства – забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування та судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Програма Форуму охоплювала лекцію-дискусію “Чому задля досягнення ділових цілей потрібна кооперація? У чому сила горизонтальних зв’язків?”, а також панельну дискусію “Проблеми застосування запобіжних заходів під час здійснення кримінального провадження”.

Захід об’єднав представників суддівського корпусу й адвокатської спільноти, викладацького складу провідних вищих навчальних закладів України і представників юридичних видань та зробив суттєвий внесок у започаткування платформи для ефективної комунікації і підвищення кваліфікації професійних учасників кримінальних проваджень.