Національна школа суддів України

Комунікація як шлях відродження довіри до незалежного правосуддя

24 лютого 2015 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна взяла участь у роботі міжнародної конференції на тему “Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації”, яка організована за ініціативи Проекту USAID "Справедливе правосуддя", Ради суддів України та Державної судової адміністрації України.

Тема конференції об’єднала представників судових установ та органів суддівського самоврядування, засобів масової інформації, суддів, прес-секретарів судів, працівників апаратів судів,  експертів з питань зв’язків з громадськістю в судах Сполучених Штатів Америки та Великобританії.

 



На обговорення учасників заходу було винесено питання нинішнього стану та сприйняття суспільством судової влади. Констатувалось, що увага суспільства та ЗМІ до суду нині загострена. По аналогії, коли про літаки говорять лише тоді, коли вони падають, громадськість та ЗМІ реагують лише на гарячі факти у сфері правосуддя та негативні явища в судовій системі.

Тому експерти наголошують, що комунікувати суд має на випередження, і не лише у випадку, коли виникають певні труднощі в роботі судових інституцій.  Покращення взаємодії судової влади України з громадськістю можливе також через її наближення в інформаційному плані та відкритість – зокрема, через соціальні медіа. У процесі  вдосконалення комунікаційної політики судів, органів суддівського самоврядування та судових установ мають брати як самі судді, так і кваліфіковані менеджери, здатні побудувати ефективні моделі зв’язків з громадськістю.

Судді у своїх виступах наголошували, що лише спільними зусиллями можливо змінити той негативний образ суду та професії судді, який склався в українському інформаційному просторі. Представники суддівського корпусу апелювали до Національної школи суддів з тим, що оволодіння належним рівнем підготовки у сфері комунікацій з громадськістю – актуальне та необхідне для правосуддя.

 У своєму виступі проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна наголосила, що суддівська освіта в Україні завжди орієнтована на потреби судової влади. Тому розвиток комунікативних навичок суддів імплементовано до навчального процесу як діючих суддів, так і кандидатів на посаду судді.  Науково–методична розробка  Національної школи суддів України – Комунікативний практикум – включений до програми підготовки працівників апаратів судів. Крім того, невдовзі судді зможуть навчитись успішно долати комунікативний бар’єр у спілкуванні зі ЗМІ, оскільки цим займеться новостворений відділ психологічної адаптації до суддівської діяльності, - повідомила Наталія Шукліна.

Відповідно до рішення Ради суддів у кожному суді буде визначено особу, яка відповідає за зв’язки з громадськістю. Національна школа суддів України вже готує програму, яка допоможе відповідним працівникам та прес–секретарям суду оволодіти навичками ефективної комунікації.  Формування належного комунікативного рівня, забезпечення відкритості та зрозумілості судового процесу допоможе подолати комунікаційний вакуум та кризу взаємної довіри суспільства та суддів, – зауважила Наталія Шукліна.

Далі учасники конференція зможуть  ознайомитися з передовим досвідом побудови ефективної моделі зв’язків з громадськістю судів Сполучених Штатів Америки та Великобританії. Також буде розглянуто досвід вироблення та впровадження комунікаційних стратегій у судах України, а також окреслено наступні кроки щодо покращення взаємодії судової влади України з громадськістю.