Національна школа суддів України

Комунікація як засіб підвищення довіри до системи правосуддя: тренінг для тренерів

31 серпня 2021 року Національна школа суддів України за підтримки українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи” провела онлайн тренінг для тренерів “Комунікація як засіб підвищення довіри до системи правосуддя”, розрахований на прессекретарів судів і відповідальних  за зв’язки з громадськістю та засобами масової інформації.

Вітальними словами тренінг відкрила Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, керівник групи розробників тренінгу, яка акцентувала увагу на тому, що тренінг присвячений налагодженню ефективної співпраці суду з масмедіа, особливостям роботи з представниками засобів масової інформації, тайм-менеджменту прессекретаря, питанням оволодіння мистецтвом підготовки масмедійних текстів, комунікаційній тактиці суду у зв’язку з розглядом резонансних справ, як реагувати на фейки, неправдиву, недостовірну інформацію про суд, судовим комунікаціям в Інтернеті.

 Захід передбачає ознайомлення майбутніх викладачів курсу із методикою передачі знань щодо комунікативних засобів, методів, прийомів і технік написання новин, що сприяють наданню об’єктивної інформації про діяльність суду і суддів, налагодженню активного зацікавленого діалогу з суспільством, наближенню українського судочинства до європейських стандартів, поліпшенню обізнаності громадян із діяльністю судової системи.

Тренінг має сприяти оволодінню слухачами системою компетенцій і навичок роботи прессекретаря, організації свого робочого часу, роботи зі ЗМІ і журналістами, навичками підготовки масмедійних текстів, що сприяють наданню об’єктивної інформації про діяльність суду для підвищення  довіри до системи правосуддя.

Тренінг передбачає ознайомлення з теоретичними матеріалами, виконання завдань в малих групах, активне обговорення. При цьому головне – він має практичне спрямування, в ньому широко використовуються сучасні інтерактивні методи навчання: мінілекції, презентації PowerPoint, клікерне опитування, обговорення, робота в малих групах. Тренінг розроблений у двох форматах викладання – очний та онлайн з урахуванням сучасних викликів, пов’язаних з пандемією. Тому дуже важливим для НШСУ є зворотний зв’язок, щоб почути думку тренерів про усі складові тренінгу, як вони відповідають навчальним потребам.

Тренінг покликаний підготувати сучасних високоефективних фахівців з комунікацій для судової влади.

За результатами напрацювань також планується видання навчально-практичного посібника із тренінгу, який буде переданий усім учасникам заходу.

Від українсько-канадського проєкту учасників вітали координатор з питань комунікацій Дмитро Шинкарук і координаторка з організаційних питань Катерина Чепель, які зазначили, що сьогоднішній захід є результатом багаторічної, плідної співпраці НШСУ та українсько-канадського проєкту “Підтримка судової реформи”, в рамках якої розроблено та впроваджено в навчальний процес низку навчальних курсів з питань комунікації. Дмитро Шинкарук акцентував увагу на те, що комунікація є невід’ємною частиною роботи судів по здійсненню правосуддя. Вона допомагає пояснити людям як захистити свої права чи вирішити спір у правовому полі. Таким чином, комунікація покращує доступ до правосуддя для громадян. Цей курс особливий не лише багаторічними напрацюваннями, а й тренерами. Це люди, які представляють різні комунікаційні сфери і можуть якнайкраще донести багатогранну сутність комунікації до слухачів. Наша спільна робота – це ще один крок у напрямку до посилення верховенства права в Україні.

Розробниками навчальних матеріалів є досвідчені фахівці з судових комунікацій. Тренінг для тренерів провели: Юлія Баранько, журналістка інформагентства «Нова Доба», авторка і очільниця проекту “Юридична грамотність на щодень”; Людмила Безусова-Попович, прессекретар Івано-Франківського апеляційного суду; Олена Волошко, головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області; Ольга Давид, медіаекспертка, членкиня Національної спілки журналістів України; Лариса Крутень, головний спеціаліст із забезпечення зв'язків з засобами масової інформації П'ятого апеляційного адміністративного суду. Модерувала захід – Оксана Шамрай.

У підготовці тренінгу для тренерів узяли участь працівники відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування НШСУ. До його проведення залучені працівники відділу Ольга Кузьміна та Ольга Серга.

До тренінгу долучилися понад 30 учасників з усіх регіонів України, які з зацікавленням прослухали матеріали і виконали практичні завдання. За підсумками учасники отримають сертифікати тренерів.

Незабаром тренінг “Комунікація як засіб підвищення довіри до системи правосуддя” буде запроваджений у навчальний процес прессекретарів судів і відповідальних  за зв’язки з громадськістю та засобами масової інформації у всіх регіональних відділеннях Національної школи суддів України.