Національна школа суддів України

КонституціЯ: суспільна довіра і нове правосуддя

14 грудня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук узяв участь у форумі "#КонституціЯ: суспільна довіра і нове правосуддя".

Учасниками  заходу, організованого в  рамках проекту "Спідометр Україна-ЄС: конституційна та судова реформи", були провідні експерти-конституціоналісти, представники громадського  суспільства, члени Конституційної комісії, народні депутати, судді, посли іноземних держав та представники міжнародних програм технічної підтримки.

 Під час форуму відбулися подіумні дискусії з питань прозорості конституційного процесу, залучення до нього громадськості, урахування запитів суспільства в ході реформ,  необхідних передумов повноцінної судової реформи.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у роботі дискусійної панелі “Судова реформа: запит суспільства, потреби суддів і європейські стандарти”. Микола Оніщук відзначив, що в ході роботи над  змінами до Конституції та їх подальшим громадським і експертним обговоренням фахівцям, суспільству та політичним колам удалося досягти консенсусу щодо майбутнього правосуддя. Проект конституційного реформування  правосуддя відповідає запитам суспільства та є достатні підстави розраховувати на його схвалення парламентом. Наразі дискусія переходить до питань забезпечення імплементації судової реформи, необхідного законодавчого регулювання – підкреслив ректор.

“Запровадження інституту кваліфікаційного оцінювання діючих суддів, підготовка судді нового покоління через оновлену систему доступу до професії та сучасні освітні стандарти дозволить вирішити завдання, поставлене суспільством – отримати нове правосуддя” - наголосив Микола Оніщук.