Національна школа суддів України

Контроль за станом діловодства у судах

22–24 лютого 2021 року Національна школа суддів України на платформі дистанційного навчання проводить онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації начальників і заступників начальників структурних підрозділів апаратів місцевих (окружних), апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак відкрив навчальний захід, привітав учасників та ознайомив їх із порядком проходження онлайн-підготовки і включеними до програми питаннями.

Розпочалася підготовка з доповіді начальника відділу звернень та надання публічної інформації секретаріату Касаційного цивільного суду апарату Верховного Суду Олексія Ніколенка  щодо особливостей застосування в судовій системі законів України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації”. Слухачі дізналися про порядок прийняття, строки розгляду звернень громадян, навчилисяя розмежовувати звернення та запити на доступ до публічної інформації.

Директор Академії фінансового моніторингу, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук ознайомить учасників підготовки зі змінами в антикорупційному законодавстві для державних службовців, загальними засадами антикорупційної політики та актуальними питаннями запобігання  корупції, обговорить практичні аспекти заповнення електронних декларацій державними службовцями.

Про застосування положень Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20 серпня 2019 року №814, та поточних змін до неї учасникам підготовки розповість заступник начальника відділу судової статистики, діловодства та архіву суду Державної судової адміністрації України Лариса Усачова.

Пізнавальним та корисним для начальників структурних підрозділів судів стане виступ начальника відділу по роботі з персоналом Сьомого апеляційного адміністративного суду Альони Тищишин щодо складання індивідуальних програм, програм підвищення рівня професійної компетенції та професійне навчання  державних службовців. Викладачка надасть роз’яснення щодо порядку нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання державних службовців та внесення відомостей про професійне навчання до особової картки працівника апарату суду.

Перед слухачами виступить психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова, яка запропонує практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом як протидії професійному вигоранню. 

Заступник керівника апарату Хмельницького апеляційного суду Наталя Гуменюк обговорить зі слухачами питання проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців системи правосуддя, надасть методичні рекомендації щодо порядку проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань.

Професійним досвідом організації ефективного контролю за станом ведення діловодства в суді зі слухачами поділиться керівник апарату Вінницького апеляційного суду Наталя Король. Під час заняття учасники визначать суб’єктів контролю за станом діловодства в суді, обговорять  найбільш ефективні методи контролю за станом діловодства та практику застосування окремих положень Інструкції з діловодства.

У ході підготовки слухачі удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, зможуть обміняються досвідом та отримають відповіді на актуальні питання і корисні практичні поради від викладачів.