Національна школа суддів України

Конвенційні стандарти захисту прав людини

7 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводила семінар для працівників апарату Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду “Упровадження європейських стандартів із прав людини в українське судочинство. Практика Європейського суду з прав людини. Механізми виконання рішень цього Суду на території України”.

На початку семінару викладач, керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук Расім Бабанли нагадав його учасникам загальні застереження щодо застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини, акцентуючи увагу на актуальних питаннях застосування статті 6 Конвенції.

Викладач провів з помічниками суддів і працівниками секретаріату суду жваву дискусію щодо особливостей застосування практики Європейського суду у кримінальному провадженні на прикладі рішень в окремих справах.

Расім Бабанли представив слухачам також інформацію про застосування практики Європейського суду з прав людини в розрізі аналізу практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду та обговорив з ними найтиповіші судові помилки.

У ході другої частини семінару викладач детально зупинився на реалізації механізмів виконання рішень Європейського суду з прав людини на території України, які передбачають заходи як загального, так і індивідуального характеру.

Семінар проходив в інтерактивній формі. У його програмі були передбачені інтерактивні презентації у форматі Power Point, обговорення та дискусії з питань застосування практики Європейського суду. Викладач Расім Бабанли відповів на запитання учасників семінару щодо конвенційних стандартів захисту прав людини.