Національна школа суддів України

Координація зусиль для підготовки суддів Вищого антикорупційного суду

27 січня 2020 року в місті Києві відбулася ініційована Національною школою суддів України координаційна зустріч з представниками міжнародних організацій, програм і проєктів міжнародної технічної допомоги для об’єднання зусиль у проведенні Національною школою суддів України програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду, яка запланована на 22–26 лютого 2021 року.

Від Національної школи суддів України її учасниками стали: ректор – Микола Оніщук, проректорка – Наталія Шукліна та начальниця відділу міжнародного співробітництва – Тетяна Пустовойтова.  

До обговорення програми навчання долучилися керівники та менеджери організацій і проєктів МТД, з якими НШСУ успішно співпрацює, які представляли: 

Раду Європи: Олена Литвиненко, виконуюча обов’язки керівника Офісу Ради Європи в Україні, Сергій Рибченко, керівник проекту “Протидія відмиванню грошей та фінансуванню тероризму”.

Європейський Союз: від проекту ЄС “ПРАВО-Justice” – Анна Адамська-Галлант, міжнародний головний експерт, Поліна Лі та Леся Рожак, національні експерти проєкту; від Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні Віктор Килимар, антикорупційний експерт.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID): від Програми USAID “Нове правосуддя”: Девід М. Вон, керівник програми, Наталія Петрова, заступник керівника програми, та Ірина Зарецька, радник з юридичних питань. Від проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”: Ігор Осика, заступник керівника проєкту, Руслан Кундрик, менеджер з антикорупційного розвитку.

Офіс Координатора проєктів ОБСЄ в Україні: Наталія Беца, менеджер програми верховенства права та прав людини,  Ніна Решетар, асистент.

Від Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи в Україні Валерія Кохан, експерт з питань судової реформи.

Ректор Микола Оніщук, відкриваючи зустріч, подякував учасникам за попередню плідну співпрацю та наголосив на важливості об’єднання зусиль Національної школи суддів України та проєктів МТД для забезпечення якісного навчання суддів ВАКС, а проректорка Наталія Шукліна представила партнерам для обговорення концепцію та проєкт програми підготовки. Вона також поінформувала зібрання про результати попередньо проведених двосторонніх переговорів та зустрічей з учасниками та побажання НШСУ щодо залучення провідних українських та міжнародних експертів до викладання суддям Вищого антикорупційного суду.

В ході конструктивного обговорення були як підтверджені попередні домовленості, так і запропоновано розширення тематики навчання із залученням до викладання програми підготовки й інших міжнародних експертів та практикуючих іноземних  правників, які мають досвід роботи за тематикою антикорупційного законодавства, та у тандемі з національними експертами розкриватимуть найактуальніші питання вирішення справ, що пов’язані зі сферою діяльності Вищого антикорупційного суду.