Національна школа суддів України

Корпоративні спори: нові знання та практичні поради для вирішення

27–28 листопада 2018 року Одеське регіональне відділення для слухачів і слухачок 12 групи спеціальної підготовки провело тренінг на тему: “Особливості розгляду корпоративних спорів”.

Тренерами цього тренінгу були судді господарського суду Одеської області Юрій Шаратов та Дмитро Бездоля, який є одним із розробників матеріалів цього курсу.

Тренінг розпочався переглядом двох відеороликів про те, як корпоративний конфлікт – це завжди “шквал” емоцій з обох сторін, які не завжди можна вирішити цивілізованим способом. Тому саме в ході розгляду таких спорів перевіряється вміння судді перевести емоції учасників процесу в конструктивне русло та об’єктивно й справедливо вирішити спір.

У ході заняття кандидати та кандидатки на посаду судді вивчали поняття, ознаки, види корпоративних спорів і корпорацій, юрисдикцію корпоративних і пов’язаних із ними спорів. Разом із тренерами слухачі та слухачки обговорили питання щодо застосування деяких норм процесуального права під час розгляду справ, що виникають із корпоративних відносин, особливості розгляду різних видів корпоративних спорів, захист майнових корпоративних прав.

Курс насичено теоретичними матеріалами та практичними завданнями. Майбутні судді обговорювали модельні справи, розв’язували ситуативні задачі в малих групах після кожної презентації підготовлених матеріалів. Це дало їм змогу закріпити отримані нові знання, спробувати правильно визначати та застосовувати принципи та норми права, які регулюють корпоративні правовідносини при вирішенні такої категорії спорів.

З метою визначення рівня засвоєння отриманих знань і вмінь кандидати та кандидатки на посаду судді пройшли експрес–опитування з використанням електронної системи клікерів.