Національна школа суддів України

Крайова школа судівництва та прокуратури у Кракові гостинно зустріла колег зі Львова

3 – 8 листопада 2014 року директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна у складі делегації Апеляційного суду Львівської області перебувала з офіційним візитом у місті Кракові, де ознайомилася із організацією та роботою судової системи  Республіки Польщі.

У складі делегації були Ігор Танечник – суддя, секретар  судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Львівської області,  Ярослав Левик – суддя судової палати в цивільних справ Апеляційного суду Львівської області, Любов Літинець – керівник апарату Апеляційного суду Львівської області, Василь Бораковський – голова Стрийського міськрайонного суду Львівської області.

У рамках візиту делегація познайомилася з роботою Апеляційного  та районного судів міста Кракова, відвідала Крайову школу судівництва та прокуратури та Окружний суд у Кракові.

Відкриття стажування відбулося у приміщенні Апеляційного суду в місті Кракові, де заступник голови суду Кшиштоф Собієрайські, суддя цього суду Анжей Струзік та директор Анна Бачковська познайомили українських колег з основними засадами організації судочинства в Польщі та судовим  адмініструванням.

Зустріч у  районному суді міста Кракова відбулася за участі голови суду Анети Мансфельд та заступника цього суду Єви Лучовської.  Господарі ознайомили гостей із структурою районних судів Польщі, зазначили категорії справ, що розглядаються судами такого рівня та проблемами, з якими найчастіше зустрічається суд у процесі своєї діяльності. Учасникам делегації було запропоновано відвідати зали судових засідань.

Наступною була зустріч у Крайовій школі судівництва та прокуратури.  Делегація з України спілкувалася із директором Лешеком Петрашко, заступником директора з організаційних питань Агнешкою Веленц та заступником директора з питань аплікації (підготовки кандидатів на посаду судді) Рафалом Дзиром.

Під час зустрічі учасників делегації ознайомилися з історією становлення та структурою Школи, її основними завданнями та навчальною базою.

Директор Оксана Польна розповіла про порядок та методику підготовки суддів та працівників апаратів судів у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України, поділилася досвідом проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в Україні та особливостями проведення їх стажування. Керівник відділення наголосила, що для України є важливим підготовка висококваліфікованих кадрів для судової системи.

         Також багато уваги учасників зустрічі було приділено початковій підготовці майбутніх кадрів для судової системи та прокуратури Польщі. Передбачені законодавцем завдання в рамках аплікації виконує Центр початкової підготовки, що знаходиться в місті Кракові. Саме він здійснює підготовку набору кандидатів та проводить її, підготовку набору на спеціалізовані аплікації – судові та прокурорські із числа випускників загальної підготовки, проводить судове та прокурорське навчання, підготовку та адміністративну підтримку екзаменів на посади суддів і прокурорів, а також  організовує стажування для кандидатів на посаду судді.

         Апліканти займаються в невеликих групах із застосуванням сучасних методів навчання, розглядають нетипові приклади із практики, які базуються на рішеннях Верховного суду Польщі, Європейського суду з прав людини, а також судів загальної юрисдикції. Важливим елементом навчання є практика/стажування,  на яку припадає 80 відсотків часу від усієї тривалості аплікації.

     

Учасники зустрічі зійшлися в думці, що як для Польщі, так і для України актуальними є не лише питання ефективного здійснення правосуддя відповідно до європейських стандартів та належної організації роботи апаратів судів, а й підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи.

Під час візиту до Окружного суду в місті Кракові заступник голови суду  Ліліана Каутенбек детально розповіла про структуру та організацію роботи окружних судів Польщі в цілому та про роботу ввіреного суду зокрема. Штат Окружного суду в місті Кракові складається з 150 суддів, на розгляд яких у 2013 рік надійшло приблизно 40 000 справ.

Суддя Апеляційного суду Львівської області Ігор Танечник у розмові з польськими колегами наголосив на особливостях розгляду кримінальних справ за Кримінальним процесуальним кодексом України. Польські колеги зазначили, що у 2015 році в Польщі також буде введено в дію новий КПК, що обумовить у свою чергу збільшення кількості такої категорії справ, які передбачають спрощений порядок їх розгляду.

іДелегації з Львівщини випала нагода бути присутніми на лекції судді Апеляційного суду Арнем-Лауварден (Нідерланди) Рута ван дер Поля, що проводилася в Апеляційному суді в місті Кракові, темою якої було “Виконання судових рішень в країнах Європейського Союзу”.

Рут ван дер Поль виявив зацікавленість у спілкуванні з представниками судової системи України, запропонувавши подальшу співпрацю.

Керівництво Національної школи суддів України та колектив Львівського регіонального відділення висловлює велику подяку голові Апеляційного суду Львівської області Петру Каблаку в наданні можливості директору Оксані Польній ознайомитися із структурою судової системи Республіки Польщі та  організацією  підготовки суддів та обмінятися досвідом щодо формування програм підготовки діючих суддів, засадами організації навчального процесу судових кадрів у Польщі.