Національна школа суддів України

Кримінальні провадження, пов’язані з протидією торгівлі людьми

19-20 вересня 2018 року в місті Маріуполі Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить періодичне навчання 30 суддів місцевих загальних та апеляційних судів Донецької області з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на семінарі на тему: “Практичні аспекти застосування судами України законодавства з протидії торгівлі людьми, особливо малолітніми та дітьми”, яке організовано спільно з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

У вітальній промові головний спеціаліст Дніпропетровського регіонального відділення Ніна Свічкар розповість про мету заходу та регламент роботи семінару, заступник Координатора Програми Оксана Горбунова ознайомить учасників з програмою семінару і викладацьким складом. Голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Лісовий звернув увагу слухачів на актуальність теми, що розглядається, яка є життєво важливою для сьогодення.

Пізнавальною для слухачів буде інформація Оксани Горбунової про останні тенденції та напрямки протидії торгівлі людьми в Україні в рамках програм Представництва МОМ в Україні.

Цікавою і корисною для слухачів має бути лекція доцента Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, провідного наукового співробітника юридичного факультету, доктора юридичних наук Андрія Орлеана стосовно кримінально-правової характеристики злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми та обставин, що підлягають доказуванню.

Андрій Орлеан розповість слухачам про відмежування торгівлі людьми від суміжних складів злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми та їх кваліфікацію за сукупністю з іншими злочинами.

Завжди жваву зацікавленість та обговорення викликає робота слухачів у малих групах за фабулами кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми.

Любомир Никифоряк, суддя Апеляційного суду Донецької області, обговорить з слухачами особливості судової практики у кримінальних провадженнях, пов’язаних з торгівлею людьми і оцінку доказів та призначення судами покарань за вчинений злочин, за результатами узагальнення судової практики.

Перший день семінару завершиться лекцією прокурора першого наглядового відділу Генеральної прокуратури України Олександра Єгорова за фактами торгівлі людьми і використання міжнародно-правової допомоги при проведенні процесуальних дій.

Лекцією Любомира Никифоряка стосовно етичних аспектів судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів торгівлі людьми з урахуванням прав та інтересів потерпілих осіб, розпочнеться другий день роботи семінару.

Учасники семінару поділяться практикою відшкодування заподіяної шкоди потерпілим від торгівлі людьми, а також вирішення цивільних позовів у судах Донецької області та інших регіонах України.  

Адвокат Харківської колегії адвокатів Геннадій Герасименко зупиниться на актуальних питаннях захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми під час судового розгляду та обговорить з слухачами можливі шляхи виходу з складних ситуацій.

За підсумками семінару відбудеться анкетування стосовно якості проведення заходу і актуальності тематики, а також судді отримають сертифікати НШСУ.

Повний текст програм семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.