Національна школа суддів України

Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів

31 січня 2020 року відбулось засідання робочої групи з розробки навчального курсу (тренінгу) для суддів «Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів», організоване за підтримки проекту Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”. У заході взяли участь представники Проекту, судді-розробники та експерти.

Від Національної школи суддів України участь у засіданні взяли Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к. ю. н. та Олександр Кравчук, головний науковий співробітник вказаного відділу, к. ю. н.

Під час засідання обговорено проект програми навчального курсу, розробниками презентовано підготовлені міні-лекції, PowerPoint матеріали і практичні завдання до курсу. До основних тем курсу увійшли «Стандарти в сфері свободи слова», «Слідчий суддя як гарант належного досудового розслідування злочинів проти журналістів та суміжних злочинів», «Підготовче провадження та судовий розгляд злочинів, пов’язаних із перешкоджанням професійній діяльності журналістів і суміжних злочинів». Окрему увагу у тренінгу приділено темі дискримінації та сексизму у судових провадженнях щодо журналістів.

Для слухачів тренінгу заплановано перегляд та обговорення відеороликів, ситуацій, які виникають у процесі взаємодії ЗМІ із представниками публічної адміністрації, опитування щодо практики ЄСПЛ, мозкові штурми, практичні завдання для роботи у малих групах.

Апробацію тренінгу заплановано провести у березні 2020 року.