Національна школа суддів України

Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів

Cудді місцевих загальних судів (кримінальна спеціалізація), які наразі проходять підготовку для підтримання кваліфікації в Одеському регіональному відділенні, 3 і 4 червня 2020 року візьмуть участь у дводенному ОНЛАЙН тренінгу “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів” через систему веб-комунікації Ради Європи BlueJeans.  Тренінг  організований за підтримки проекту Ради Європи “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”.

Учасників заходів привітала проректор Національної школи суддів України, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна, яка повідомила, що тренінг розроблено у короткі строки на виконання пункту 16 Рекомендацій парламентських слухань “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення”, схвалених постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року № 456-IХ. Проректор також підкреслила важливість вказаного тренінгу як для суддів, так і для кандидатів на посаду судді.

Керівниця проекту  “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Галина Смірнова, вітаючи учасників, вказала на важливість кримінально-правового захисту журналістів з огляду на непоодинокі випадки агресії проти журналістів. Так, за інформацією Інституту масової інформації  за перший квартал 2020 року зафіксовано 62 порушення прав журналістів. При цьому Одеська область займає друге місце за кількістю таких порушень. Пані Галина також наголосила на необхідності розширення розуміння поняття журналістської діяльності відповідно до стандартів Ради Європи.

До вітальної сесії тренінгу також долучилися директор Одеського  регіонального відділення НШСУ, суддя у відставці, заслужений юрист України Валерій Левенець та заступник начальника відділу Національної школи суддів України Олександр Іщенко. На етапі знайомства судді дізнались правила проведення та мету тренінгу: отримати знання, суддівські навички та розуміння соціального контексту здійснення правосуддя в судових кримінальних провадженнях,  що стосуються порушення професійних прав журналістів.

Два дні зі слухачами працюватимуть судді Марина Антонюк, Петро Заруба, Віра Левко, Микола Місечко, Олена Панченко та експертка проекту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні”, адвокатеса Людмила Опришко.

Над методичною частиною тренінгу від Національної школи суддів України працюють заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к.ю.н. Олександр Іщенко та Марина Самофал, головний науковий співробітник Олександр Кравчук, к.ю.н.

Тренінг насичений різними формами роботи. Матеріал, викладений на мінілекціях з презентаціями, підкріплюється експрес-опитуванням, переглядом відеоматеріалів з подальшим пленарним обговоренням, застосуванням “мозкового штурму”,  оглядом судової практики та практичними завданнями.

Програмою тренінгу передбачено широке коло питань, що стосуються професійної діяльності журналістів та її кримінально-правового захисту. Повний текст програми тренінгу “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів” розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.