Національна школа суддів України

Критерії правомірності обмеження прав людини у світлі практики Європейського суду з прав людини

8 червня 2017 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: “Критерії правомірності обмеження прав людини у світлі практики Європейського суду з прав людини.

Вітальними словами семінар відкрили заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва,  судді Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко та Людмила Юхтенко, які ознайомили слухачів із метою, програмою та регламентом семінару.

Під час заходу помічники суддів розглянуть філософію прав людини  та історичний аспект розвитку цього питання, проаналізують перлік прав та свобод людини, гарантованих Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, правові джерела та форми обмежень конвенційних прав Європейського суду з прав людини. Увагу слухачів буде зосереджено на питаннях щодо концепції позитивних та негативних зобов’язань держави у сфері прав людини, а також на проблемних питаннях щодо втручання як інструменту обмеження прав людини.

Також слухачі прослухають інтерактивні лекції на теми: “Втручання “згідно із законом”, ““Легітимна мета” і “необхідність у демократичному суспільстві” – складові визначення виправданості втручання”, більш детально зупиняться на практичних аспектах застосування алгоритму визначення виправданості втручання у права  людини при вирішенні конкретних справ та під час роботи в малих групах виконають практичні завдання з подальшим обговоренням результатів. На завершення помічники суддів пройдуть експрес-опитування за допомогою клікерів .