Національна школа суддів України

Критерії релевантного застосування практики ЄСПЛ

28 жовтня 2019 року Національна школа суддів України провела семінар для працівників апарату Верховного Суду суду на тему: “Застосування практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці”.

Захід провів керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук Расім Бабанли.

До програми семінару включено інтерактивну лекцію з презентацією Power Point, обговорення та дискусію.

На початку семінару учасники пригадали правову природу практики Європейського суду з прав людини, загальні засади її розуміння та застосування в національному судочинстві. Викладач звернув увагу на принципи застосування позицій цього міжнародного судового органу, що, у свою чергу, робить рішення українського суду більш умотивованим та обґрунтованим. Така практика має сприяти зменшенню кількості судових рішень, оскаржених до ЄСПЛ.

Із доповіді викладача учасники дізналися про критерії релевантного застосування практики ЄСПЛ не лише в теоретичному, а й практичному аспекті, навчилися алгоритму оперативного пошуку

релевантної практики ЄСПЛ через доступні та надійні ресурси.

Расім Бабанли детально роз’яснив порядок та проблемні питання виконання рішень ЄСПЛ, зокрема, окреслив існуючі заходи загального та індивідуального характеру, принципи їх застосування та роль судової влади у виконанні таких рішень.

Особливості застосування практики Європейського суду простежувалися слухачами на прикладі рішень в окремих справах, за якими викладач провів з учасниками жваву дискусію.

На завершення навчального заходу учасники мали можливість отримати від викладача відповіді на запитання щодо конвенційних стандартів захисту прав людини.