Національна школа суддів України

Крок до формування суддями господарських судів сталої судової практики

1 червня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці з Дніпропетровським апеляційним господарським судом проведено загальноукраїнський семінар на тему: “Актуальні питання застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань”.

У семінарі взяли участь 35 суддів місцевих та апеляційних господарських судів Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської та Харківської областей.

Вітальними словами семінар відкрили директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко та в. о. голови Дніпропетровського апеляційного господарського суду Любов Чимбар.

Завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат юридичних наук, доцент Ганна Блінова розглянула із суддями правову природу відповідальності за порушення грошових зобов’язань.

Жваве обговорення викликала інтерактивна лекція судді господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного щодо підстав застосування відповідальності за неналежне виконання грошових зобов’язань. Учасники семінару поділилися практикою розгляду цієї категорії спорів у судах першої інстанції в різних формах господарського судочинства.

Суддя, секретар судової палати Дніпропетровського апеляційного господарського суду Ірина Кузнецова  значну увагу приділила аналізу судових помилок при розрахунку пені, 3 відсотків річних та втрат від інфляції.

Лекція судді цього ж суду Олексія Іванова щодо особливостей застосування відповідальності за порушення грошових зобов’язань у кредитних відносинах за участі банків завершилася обговоренням проблемних питань із наданням прикладів неоднозначної судової практики, пошуком шляхів їх вирішення.

Цікавою була доповідь судді господарського суду Запорізької області, кандидата юридичних наук Оксани Ярешко, яка детально проаналізувала судову практику Верховного Суду в застосуванні відповідальності за порушення грошових зобов’язань та обговорила з колегами значення і вплив на рішення суду судових прецедентів.

Формат доповідей, які було проведено із використанням презентації Power Point, викликав інтерес у суддів та сприяв проведенню конструктивних дискусій.

Після закінчення заходу, з метою зворотного зв’язку, було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручено Сертифікати Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.