Національна школа суддів України

Культура ділової комунікації

31 серпня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України у приміщенні Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду проводила семінар для помічників суддів та працівників секретаріату суду “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування”.

Викладачем семінару був головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності керівника апарату Верховного Суду, начальник відділу редагування і коректури документів Управління організаційного забезпечення та автоматизованого документообігу Верховного Суду України (2007–2017 р. р.) Віктор Заболотний.

У ході інтерактивної презентації Power Point слухачі розглянули питання культури та етики ділового спілкування та мистецтва ділового письма, пригадали їх важливе значення в роботі працівників судових установ.

У процесі обговорення цих питань викладач Віктор Заболотний розповів про сучасні вимоги щодо складання та оформлення документів, їх стилю та порядку викладення, зосередив увагу на особливостях використання офіційно – ділового мовного стилю в усному спілкуванні та в оформленні судових документів.

Учасники семінару детально ознайомилися з прикладами типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм у професійному мовленні та письмі. У ході дискусії Віктор Заболотний продемонстрував особливості вживання офіційних назв організацій і документів, акцентувавши увагу на поширених помилках. Викладач надав присутнім також професійні поради як досягти точності, логічності та послідовності як у своєму мовленні, так і під час підготовки процесуальних і службових документів.

На семінарі його учасники в ході дискусій мали можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні рекомендації, які стануть їм у нагоді при виконанні своїх професійних обов’язків.