Національна школа суддів України

Кваліфікацію підвищують помічники суддів і консультанти окружних та апеляційних адміністративних судів

5–9 лютого 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Підготовку проходять 24 помічники суддів і консультанти окружних та апеляційних адміністративних судів Дніпропетровської, Донецької та Запорізької областей.

Відкриваючи підготовку, директор регіонального відділення Володимир Поплавський представив викладачів та ознайомив із регламентом і програмою  заходу.

У ході підготовки суддя Олена Головко розгляне зі слухачами проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами, правові позиції вищих судових інстанцій та проблемні питання щодо визначення предметної підсудності адміністративних справ.

Суддя Максим Таус проведе інтерактивну лекцію щодо актуальних питань судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки.

Під час обговорення теми щодо відкриття провадження в адміністративній справі та підготовки справи до розгляду суддя Ганна Кадникова приділить особливу увагу вивченню порядку забезпечення адміністративного позову.

Про систему управління державною службою і службову діяльність державних службовців розповість головний спеціаліст відділу управління персоналом Дніпропетровського окружного адміністративного суду Наталія Бойко.

Суддя, кандидат юридичних наук Євгенія Жукова висвітлить основні проблеми оцінки письмових доказів при розгляді спорів і зупиниться на вивченні порядку розгляду заяв про забезпечення доказів.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе практичне заняття з використанням роздаткового матеріалу й експрес-опитування за допомогою клікерів та проаналізує найбільш поширені помилки під час підготовки ділових документів.

Актуальною для помічників суддів буде інтерактивна лекція судді Олени Серьогіної щодо строків звернення до адміністративного суду та правових наслідків їх пропущення.

Суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна розповість про реформування правоохоронних органів України відповідно до законодавства України.

На проблемах підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві та проблемах упровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі зупиниться суддя Олена Турова.

Важливе питання щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб розкриє суддя, кандидат юридичних наук Інна Тулянцева.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Верба зосередить увагу помічників суддів на порядку ухвалення судового рішення в адміністративній справі та розповість про підготовку до написання проекту якісного судового рішення.

Специфіку розгляду звернень громадян у суді, порядок прийняття і розгляд звернень громадян, здійснення контролю за їх розглядом помічником судді та консультантом обговорить суддя Наталія Захарчук–Борисенко.

В. о. ректора Університету митної справи та фінансів, кандидат юридичних наук, доцент Євген Гармаш під час проведення інтерактивної лекції розкриє проблеми формування антикорупційної культури державних службовців та зупиниться на питаннях електронного декларування, фінансового контролю і запобігання конфлікту інтересів.

Цікавою та корисною для помічників суддів буде лекція судді, доктора юридичних наук Василя Ількова, який зосередить увагу слухачів на питаннях щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, правових позиціях Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних, а також прокоментує відеоролик про роботу Європейського суду з прав людини.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.