Національна школа суддів України

Кваліфікацію підвищують секретарі, головні та провідні спеціалісти місцевих та апеляційних судів

24–26 листопада 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України провела підготовку старших секретарів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей та міста Києва.

Вітальними словами підготовку відкрила виконувач обов’язків начальника відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України Валентина Борисенко.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю Авдіївського міського суду Донецької області Олену Панченко, суддю Армянського міського суду Автономної Республіки Крим Людмилу Шестаковську, викладача Національної школи суддів України Оксану Кабиш, начальника  відділу забезпечення діяльності  судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Київської області Наталію Бражник, заступника директора, головного зберігача фондів Державного архіву Київської області Галину Бойко,  головного фахівця учбового центру Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Анастасію Білу, тимчасового виконувача обов’язків начальника юридичного відділу Національної школи суддів України Олександра Пелиха, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Наталію Ахтирську.

У перший день підготовки Олена Панченко виступила з актуальною темою: “Психологія діяльності працівників апаратів судів. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду, між працівниками та відвідувачами суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах”.

Корисними стали рекомендації Олени Панченко щодо організації роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян” та специфіки розгляду заяв, скарг, пропозицій громадян в суді. Доцільним  також було вивчення  питання розмежування звернень і запитів  відповідно до  Законів України “Про звернення громадян” та “Про доступ до публічної інформації”. Викладач зосередила увагу на порядку здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Наталія Ахтирська розглянула зі слухачами питання щодо антикорупційного законодавства: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні.  

Актуальним також був виступ Людмили Шестаковської щодо злочинів проти правосуддя та  відповідальності за втручання в діяльність судових органів. Також викладач ознайомила слухачів із питаннями погрози або насильства щодо судді, народного засідателя чи присяжного (ст.ст. 378, 379 КК України) та заходами безпеки щодо осіб взятих під захист.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.