Національна школа суддів України

Листок непрацездатності у смартфоні

3 серпня 2021 року Національна школа суддів України провела для працівників установи комбінований семінар: Процедура відкриття Елікарняних, їх оплати та інші питання страхових випадків".

Проректор Володимир Мазурок на початку цього семінару зазначив, що 4 червня 2021 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 1 червня 2021 року № 1066 “Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки”, яким запроваджено Е–лікарняні. Заклади охорони здоров’я розпочали роботу із формування та внесення медичних висновків про тимчасову непрацездатність до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки. Тому сьогодні процедурні питання лікарняних є дуже актуальними.

Для проведення семінару залучено очільниць відділів Правобережного відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування в місті Києві Юлію Криничко та Олену Шевченко, які в ході семінару звернули увагу працівників Національної школи суддів на те, що постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 328 затверджено Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Реєстр формує та веде Пенсійний фонд України, який є володільцем інформації, що міститься в ньому.

Сформований листок непрацездатності стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на веб–порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування матеріального забезпечення. Сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності “вагітність і пологи” передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення в день створення.

Листок непрацездатності, що формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для тимчасового звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.

Матеріальне забезпечення за листками непрацездатності, що продовжуватимуть надходити до роботодавців на звичайних бланках, необхідно оформлювати за формою заяви–розрахунку, затвердженою Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 12.