Національна школа суддів України

Маршрут покращення антикорупційної політики в Україні

12 грудня 2019 року проректор Володимир Мазурок узяв участь у ІV Міжнародній науково–практичній конференції “Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі”.

Організаторами цієї конференції є Міністерство внутрішніх справ України, Національна академія внутрішніх справ, Консультативна місія Європейського Союзу в Україні, Національна академія правових наук України, Громадська спілка “Центр запобігання та протидії корупції”.

У конференції взяли участь авторитетні вітчизняні та міжнародні експерти, представники профільних комітетів Верховної Ради України, фахівці Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Міністерства юстиції України, Національного антикорупційного бюро, Національного агентства з питань запобігання корупції, судів, органів суддівського врядування, інших державних органів та установ системи правосуддя тощо.

У ході конференції обговорювалися питання законодавчого забезпечення та практичного здійснення органами правопорядку превентивних антикорупційних заходів, протидії корупційній злочинності, а також підготовки й підвищення кваліфікації кадрів відповідної спеціалізації.

На пленарному засіданні ІV Міжнародної науково–практичної конференції її учасники виступили із науковими доповідями “Культурологічні детермінанти корупції та цивілізаційні передумови її подолання”, “Безкарність і вибіркове правосуддя як каталізатори корупції в сучасній Україні”, “Проблеми реалізації антикорупційної політики держави під час формування органів судової влади та прокуратури”, “Роль і місце конституційного Суду України в реалізації вітчизняного антикорупційного законодавства”, “Проблеми обрання запобіжного заходу за відсутності підозрюваного у провадженнях щодо корупційних і пов’язаних з ними злочинів” тощо.

У рекомендаціях ІV Міжнародної науково–практичної конференції зазначається, що у 2018 році Україна піднялася в рейтингу Індексу сприйняття корупції Transparency International на два бали (результат – 32 бали й 120 місце серед 180 країн).

За даними міжнародних експертних груп, корупція та хабарництво належать до “топ” п’яти видів економічних злочинів і/або шахрайства з показниками 56 та 73 % відповідно. Такі дані засвідчують, що Україна знаходиться лише на перехідному етапі подолання корупційних виявів.

У них також передбачені рекомендації щодо здійснення узагальнення судової практики розгляду справ, пов’язаних з учиненням корупційних правопорушень, з метою вдосконалення діяльності органів судової влади та системи кримінальної юстиції щодо переслідування осіб, які вчинили такі правопорушення.

З презентацією “Реалізація антикорупційної політики в підготовці суддівських кадрів” можна ознайомитися тут.