Національна школа суддів України

Кваліфікаційні цензи для адміністративників

2 червня ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у роботі круглого столу “Зміни до Конституції України: реформа судової системи”. 

Захід проводився з метою обговорення питань та обмін думками щодо внесення змін до розділу VІІІ “Правосуддя” Конституції України, зокрема, щодо розвитку адміністративного судочинства в Україні. У дискусії взяли участь судді та фахівці Вищого адміністративного суду України, науковці, експерти та представники міжнародних організацій.

Оскільки на сьогодні є актуальним питання щодо необхідності існування вертикалі адміністративних судів, то було обговорено пропозиції змін до Конституції, зокрема, щодо виокремлення системи адмінсудів із системи судів загальної юрисдикції та закріплення  на конституційному рівні триланкової системи адмінсудів: окружні, апеляційні та Верховний адміністративний суд.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук звернув увагу на практичні питання щодо забезпечення засобами конституційного реагування захисту прав особи в публічних правовідносинах.  Ректор запропонував розглянути пропозиції внесення змін до Конституції в площині створення суду, компетентного розглядати адміністративні спори.

Зокрема, Микола Оніщук наголосив, що окрім конституційних кроків розвитку адміністративної юстиції, як самостійної (виокремленої) та паритетної галузі юстиції, необхідно звернути увагу на низку критеріїв, які безпосередньо впливають на незалежність суду і, відповідно, ефективний захист прав громадян. Зокрема, в адміністративній юстиції мають бути конституційно визначені засади судоустрійного, самоврядного, організаційного, фінансового, компетенційного характеру. Так, мають бути встановлені  особливі, чіткі законодавчі вимоги до судді адміністративного суду – освітні, вікові, кваліфікаційні цензи – підкреслив ректор.

Пропозиції та рекомендації щодо змін до Конституції України, які були висловлені учасниками  круглого столу, будуть проаналізовані робочою групою, до складу якої ввійшли судді адміністративних судів.