Національна школа суддів України

Майбутні судді знайомляться із практикою розгляду справ про захист права власності.

25 вересня 2018 року в одній із груп слухачів спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, що проходить в місті Києві, завершився двохденний тренінг “Особливості розгляду справ про захист права власності”.

Тренінг передбачає можливість кандидатів на посаду судді за допомоги досвідчених суддів ближче ознайомитись із питаннями щодо підготовки справ до судового розгляду, моменту виникнення права власності на річ, набуття права власності на майно за набувальною давністю, а також самостійно опрацювати фабулу справи, підготувати проект мотивувальної та резолютивної частин судового рішення.

Основним завданням тренерів було спрямувати учасників тренінгу на необхідність формування правових знань з основних питань, що виникають у сфері застосування норм щодо захисту права власності та судової практики, навчити їх правильно застосовувати нормативно–правові акти та судову практику при вирішенні спорів щодо набуття, переходу і припинення права власності, розв’язанні інших питань, що виникають під час розгляду справ про захист права власності.

Тренінг проходив у форматі міні–лекцій з використанням презентацій, роботи в малих групах, вирішення практичних завдань, модерованих дискусій, експрес–опитування з використанням клікерів .

Кандидати на посаду судді, ураховуючи значний обсяг матеріалів тренінгу, працювали в інтенсивному режимі.

Викладачі (тренери) судді–розробники тренінгу Оксана Коваль і Марина Шаховніна наповнили навчальний захід матеріалами, які максимально сприяють запобіганню допущення помилок при розгляді справ цієї категорії суддями, які будуть здійснювати перші кроки у відправленні правосуддя.