Національна школа суддів України

Медійна активність судової гілки влади в умовах війни

29 травня 2024 року Національна школа суддів України провела у місті Львові семінар для суддів місцевих загальних судів “Еволюція ЗМІ в часі війни та її вплив на судову гілку влади”.

Захід відкрила директорка регіонального відділення Оксана Польна, яка зазначила, що семінар організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (далі КМЄС) і наголосила, що до викладацького складу залучено різних експертів та науковців задля ширшого огляду питання комунікації із судовою гілкою влади аби допомогти суддям отримати нові знання та актуальну інформацію.

Маркус Ролофс, радник КМЄС з питань верховенства права, привітав учасників семінару, закликав суддів до активних дискусій та підкреслив, що сьогодні відбувається велика еволюція засобів масової інформації та більшість сконцентровано на онлайн форматі. Триває постійний і безперервний потік інформації, медіа дуже швидкі та динамічні, відповідно є потреба відшукати правдиву інформацію та відгородитися від дезінформації особливо в умовах війни, - резюмував радник КМЄС.

Навчання розпочалося із презентації Наталії Ахтирської, доцента кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук на тему “Виклик воєнного стану щодо дотримання балансу забезпечення формування поваги й довіри до судової влади та журналістської свободи «перебільшувати, провокувати, шокувати чи непокоїти”, яка також наголосила, що ворог використовує публікації деструктивно задля підриву авторитету влади в цілій державі, тому в час війни необхідно ще більше зміцнювати довіру до суду.

Віктор Гальчинський, директор департаменту комунікацій КредоБанку, провів модеровану дискусію та розповів про медійну активність судової гілки влади в умовах війни.

Тему забезпечення авторитету правосуддя: сучасні виклики та ініціативи з підвищення рівня обізнаності суспільства  про діяльність судів висвітлив Андрій Потапенко, суддя Ржищевського міського суду Київської області, доктор філософії в галузі права, голова комітету з питань співпраці зі ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Ради суддів України.

До цікавих дискусій долучився суддя та голова Сихівського районного суду м. Львова Назарій Дулебко, який обговорив із суддями питання стандартів відносин судів і засобів масової інформації.

Євгенія Коротка, експертка зі стратегічних комунікацій КМЄС та Хелен Саарнііт, радниця зі стратегічних комунікацій КМЄС (Естонія) презентували відео, провели практичну вправу та надали учасникам поради успішної комунікації: «так» і «ні» у спілкуванні з медіа.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.