Національна школа суддів України

Методика роботи помічника судді з матеріалами судових справ

17–21 жовтня 2016 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих загальних та апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку відкрила директор регіонального відділення Валентина Коржик. “Програма підготовки помічників суддів та консультантів  судів побудована із врахуванням потреб цієї категорії слухачів в отриманні нових знань у галузі цивільного та кримінального законодавства. Програма занять охоплює  як процесуальні особливості судових проваджень, так і загальні питання діяльності судової системи країни”, підкреслила Валентина Коржик.

Зі слухачами будуть працювати  науковці, практикуючі фахівці та досвідченні судді місцевих та апеляційних судів. Суддя Апеляційного суду Харківської області, кандидат юридичних наук Алла Котелевець у перший день підготовки проведе заняття щодо основних складових судового рішення. Слухачі обговорять поняття, зміст, сутність та якісні характеристики судового рішення. Практичну частину цього заняття буде посвячено методиці роботи помічника судді з матеріалами судових справ.

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Тетяна Штих розповість слухачам про основні аспекти складання проектів судових рішень відповідно до вимог КПК України та про порядок дослідження доказів у кримінальному судочинстві.

Доцент кафедри психології  Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського, кандидат психологічних наук, психолог-практик Анастасія Горецька проведе комунікативний практикум, під час якого підвищить обізнаність слухачів у питаннях комунікативної діяльності судової влади, її рівнів та окремих аспектах взаємодії працівників апарату суду з різними категоріями відвідувачів. Заняття, яке проведе  представник Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта”  Улляна Франківська, допоможе помічникам суддів та консультантам покращити рівень культури спілкування з людьми з особливими потребами.

Окремий день навчань помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних судів буде присвячено розгляду антикорупційного законодавства. Тетяна Штих та суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал в інтерактивній формі ознайомлять присутніх з європейськими стандартами в антикорупційній сфері, окремо зосередять увагу та питаннях конфлікту інтересів та фінансового контролю. Практичні вправи за цією темою підготовки буде спрямовано на вирішення ситуативних завдань із запобігання корупційним проявам.