Національна школа суддів України

Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження: теорія і практика

7 листопада 2019 року в місті Чернігові Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апаратів місцевих загальних судів та Чернігівського апеляційного суду на тему: “Міжнародне співробітництво під час кримінального провадження: теорія і практика”.  

Семінар розпочав голова Чернігівського апеляційного суду Геннадій Салай.

Ураховуючи важливість тематики до проведення семінару залучено викладачку Національної школи суддів України, доцентку, кандидатку юридичних наук Наталію Ахтирську, яка розповіла про сучасний стан законодавства та актуальну практику боротьби з корупцією в Україні у світлі оцінки міжнародних організацій.     

Наталія Ахтирська поінформувала слухачів щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження на стадії досудового розслідування, зосередила увагу на міжнародних стандартах видачі осіб (екстрадиції) та їх імплементації в законодавство України. Корисним був огляд стандартів екстрадиції у світлі рішень ЄСПЛ. Також учасників семінару зацікавив розгляд питань щодо ролі міжнародного кримінального суду в питаннях видачі та притягнення винних до відповідальності та міжнародного співробітництва під час визнання і виконання вироків іноземних держав. Окрему увагу було приділено обговоренню особливостей міжнародного співробітництва під час кримінального провадження щодо окремих видів кримінальних правопорушень (корупційних, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, кіберзлочинів, торгівлі людьми).

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.