Національна школа суддів України

Міжнародні стандарти антикорупційного законодавства та їх запровадження в Україні

3–7 жовтня 2016 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Для проходження підготовки прибуло 56 суддів із місцевих загальних судів Волинської, Закарпатської, Івано–Франківської, Львівської та Рівненської областей.

Вітальними словами підготовку  відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка ознайомила слухачів із програмою заходу. Також директор зазначила, що відповідно до вимог абз.2 ч.3 ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” Національна школа суддів України організовує тренінги, які є обов’язковими в межах підготовки.  Тому, для вказаної категорії суддів 4 та 5 жовтня 2016 року буде проведено тренінг на тему: “Докази і доказування в кримінальному провадженні”.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів Львівського окружного адміністративного суду Володимира Кравчука – доктора юридичних наук, професора,  Олександра Сасевича кандидата юридичних наук, члена Ради суддів України та Роксолану Качур, суддів Апеляційного суду Львівської області Володимира Бермеса та Ярослава Левика,  суддю Апеляційного суду Закарпатської області Олену Кожух, суддю Апеляційного суду Волинської області Анатолія Овсієнка, суддю Стрийського міськрайонного суду Вікторію Бучківську, суддю Перечинського районного суду Закарпатської області, кандидата юридичних наук Вадима Чепурнова, та судового експерта-психолога КЗ Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, головного експерта Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації  Зінаїду Кошулинську.

Під час підготовки судді розглянуть питання комунікації в судовій владі; внутрішньоособистісні конфлікти при виконанні професійних обов’язків та управління конфліктами. Блок питань буде присвячено  особистісній та професійній етиці судді, дотриманню суддями принципів та норм суддівської етики як складової підвищення авторитету судової влади.

Також предметом обговорення під час підготовки будуть поняття та сутність права власності в контексті ст.1 Першого протоколу до Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практика Європейського суду з прав людини за статтею 6 у справах стосовно України. Крізь призму  практики Європейського суду з прав людини  буде розглянуто  і обмеження свободи особи та її недоторканості під час кримінального провадження.

Окрім того, судді ознайомляться з особливостями розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними, актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ, особливості судового розгляду трудових спорів, питання застосування земельного законодавства та особливості вирішення окремих категорій житлових спорів.