Національна школа суддів України

Міжнародні стандарти етичної поведінки працівників апарату суду

8 листопада 2021 року Національна школа суддів України розпочала триденну підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих загальних, апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду.

Керівниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук відкрила підготовку та ознайомила учасників із питаннями, передбаченими  програмою занять.

Психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова надала практичні поради працівникам апаратів судів щодо використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами, розвитку навичок саморегуляції та методів керування стресом для уникнення професійного вигорання.

Питання статусу секретарів судового засідання, порядок їх прийому та звільнення з посади, вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання, умови проходження служби в судах, оплати праці, матеріального, соціального забезпечення та відповідальності секретаря судового засідання буде вивчено та обговорено на занятті головного редактора видання “Держслужбовець” Андрія Мацокіна. Наступний виступ викладача буде присвячено опануванню методів ефективного управління часом у роботі секретаря судового засідання, дієвим іструментам планування та досягнення мети, оптимізації робочого часу та побудови стратегії кар’єрного зростання.

Досвідом забезпечення безперервної роботи апарату суду в умовах пандемії COVID-19 з учасниками підготовки поділиться  голова Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів.

Про етику працівників апаратів судів через призму міжнародних стандартів та національного регулювання, правила поведінки та правила дрескоду працівників суду, етичні основи спілкування в соціальних мережах секретарі судових засідань дізнаються з лекції-обговорення заступниці начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатки юридичних наук Тамари Закревської.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Ігор Чорний зосередить увагу слухачів на проблемних питаннях вжиття практичних заходів для запобігання проявів неповаги до  суду та їх припинення.

Використання технічних засобів у роботі суду, фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів через електронний кабінет секретаря судового засідання, в тому числі закритого судового процесу, порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу і результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, протокольна форма фіксації судового процесу у випадках неможливості фіксування за допомогою технічних засобів запропонує для практичного опрацювання та обговорення начальник відділу супроводу онлайн-сервісів департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль. 

Мистецтво правового письма та процесуального документування, зміни в Українському правописі учасники підготовки вивчатимуть разом з головною науковою співробітницею відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доценткою, кандидаткою філологічних наук Оксаною Кабиш.

Директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна запропонує до обговорення практику застосування антикорупційного законодавства щодо державних службовців органів судової влади та питання правового регулювання конфлікту інтересів у сфері правосуддя з урахуванням законодавчих обмежень для суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції”.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна розкриє питання щодо дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах, передачі справ на архівне зберігання та дотримання Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях.

Навчання надасть можливість секретарям судових засідань удосконалити практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні запитання та корисні поради від викладачів.