Національна школа суддів України

Міжнародні стандарти здійснення правосуддя

27 вересня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації проведено семінар для суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів на тему: “Міжнародні стандарти здійснення правосуддя”, організований спільно з Харківською правозахисною групою.  

Вітальним словом розпочали семінар начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та правовий експерт Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова. Іван Балаклицький наголосив, що тема семінару актуальна, саме право на справедливий суд є основоположним елементом права у демократичній та правовій державі. Начальник відділу підготовки суддів зазначив, що необхідно враховувати міжнародні стандарти правосуддя, вимоги суспільства, а також існуючі найбільш якісні моделі правосуддя, які довели свою ефективність та працездатність.

Тренери семінару – правові експерти Харківської правозахисної групи, адвокати Василь Мельничук та Наталія Охотнікова, представник Регіональної мережі правової допомоги людям, охопленим епідемією ВІЛ – СНІД Айгуль Муканова і правовий експерт Харківської правозахисної групи Ганна Овдієнко.

Наталія Охотнікова у виступі розповіла про підходи Європейського суду з прав людини щодо розгляду заяв про порушення їх права за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейська Конвенція з прав людини) у кримінальних справах. Ганна Овдієнко обговорила із суддями практику ЄСПЛ щодо статті 5 Європейської Конвенції: питання обрання запобіжного заходу, обґрунтованість підозри і статтю 206 КПК України та її практичне застосування. Презентація Василя Мельничука присвячена вирішенню судами питань, що постають у процесі виконання кримінальних покарань (звільнення у зв’язку з хворобою, оскарження незаконних рішень, дій або бездіяльності адміністрації УВП). Айгуль Муканова детально зупинилась на важливому питанні стосовно забезпечення життя та здоров’я людей, які знаходяться під вартою та позбавлені волі відповідно до статті 3 Європейської Конвенції з прав людини. У ході виступу вона звернула увагу на необхідність врахування розумного балансу інтересів особистості і суспільства.

Обговорення визначених програмою семінару питань викликало жваві дискусії серед суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів. Тренери семінару надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.