Національна школа суддів України

Міжнародні стандарти здійснення правосуддя

8 листопада 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Харківською правозахисною групою в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено семінар на тему: “Міжнародні стандарти здійснення правосуддя”.

Вітальними словами захід розпочали начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та правовий експерт Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова. Іван Балаклицький звернув увагу на актуальність теми семінару, адже саме право на справедливий суд є ключовим правом людини, основоположним елементом права в демократичній та правовій державі.

Семінар провели правові експерти Харківської правозахисної групи Ганна Овдієнко та адвокат Василь Мельничук.

У своєму виступі Наталія Охотнікова розповіла про підходи Європейського суду з прав людини щодо розгляду заяв про порушення їх права за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейська Конвенція з прав людини) у кримінальних справах, а Ганна Овдієнко обговорила із суддями положення статті 5 Європейської Конвенції з прав людини щодо права на свободу, обрання запобіжного заходу, обґрунтованість повідомлень про підозру, практичне застосування статті 206 КПК України. Василь Мельничук детально зупинився на вирішенні судами питань, що постають у процесі виконання кримінальних покарань (звільнення у зв’язку з хворобою, оскарження рішень, дій або бездіяльності адміністрації УВП). Особливу зацікавленість викликала дискусія щодо вимог статті 3 Європейської конвенції з прав людини щодо забезпечення життя та здоров’я людей, які знаходяться під вартою та позбавлені волі.

Питання, визначені програмою семінару, викликали жваве обговорення серед суддів. Тренери надали вичерпні відповіді на всі запитання, що виникали в учасників.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.