Національна школа суддів України

Міжнародні та європейські стандарти у сфері міграції

26 листопада 2015 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Всеукраїнською Благодійною Фундацією “Право на захист” у рамках проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” проведено періодичне навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справах про видворення, екстрадицію та відмову в наданні захисту шукачам притулку” .

У семінарі взяли участь судді окружних адміністративних та місцевих загальних судів, які розглядають справи адміністративної юрисдикції, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Вітальними словами семінар відкрили директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець, адвокат, експерт зі стратегічних судових справ проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції”  Катерина Галенко, експерт проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” Наталя Гурковська.

Для проведення семінару було запрошено адвоката, експерта зі стратегічних судових справ проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції”  Катерину Галенко, експерта проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції” Наталю Гурковську та суддю Тернопільського окружного адміністративного суду Андрія Жука.

Семінар було розпочато з огляду програми та завдань учасників. Катерина Галенко проаналізувала системне застосування Конвенції 1951 року про статус біженців та Європейської Конвенції про захист прав і основоположних свобод. Наталя Гурковська розкрила поняття
“non-refoulement – невислання” та обговорила із суддями право на повагу до особистого та сімейного життя в контексті міграційного законодавства. Андрій Жук зупинився на розгляді питання щодо екстериторіального застосування ст. 3 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Повний текст програми семінару розміщено на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка.

Після закінчення семінару всім суддям, які взяли в ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України