Національна школа суддів України

Міжнародні та національні стандарти дисциплінарної відповідальності судді

17 лютого 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Дисциплінарна відповідальність судді: міжнародні стандарти й національна практика”.

Семінар відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка ознайомила з основними  питаннями програми.

Провели семінар суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Прокопенко, член Вищої ради правосуддя, Секретар Третьої Дисциплінарної палати Лариса Швецова, судді Олена Малєєва, Вікторія Бучківська та Ігор Чорний, а також доцент кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка Степан Білостоцький.

Упродовж онлайн–семінару слухачі обговорили правові засади дисциплінарної відповідальності суддів відповідно до ст.106 Закону України “Про судоустрій та статус суддів”, проаналізували підстави та наслідки притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності з використанням практики Верховного Суду, Вищої ради правосуддя,  дослідили міжнародне законодавство та окремі рішення ЄСПЛ щодо цього питання. Судді-учасники співставили межі відповідальності судді в Україні та в інших європейських державах.

За результатами участі в семінарі слухачі отримали електронні Сертифікати Національної школи суддів України.