Національна школа суддів України

Міжнародний форум з прав людини

10 грудня 2020 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна за запрошенням Академії правосуддя при Верховному Суді Республіки Казахстан взяла участь у ІІ Євразійському форумі з прав людини на тему “Права людини і судова влада сучасного Казахстану: проблеми, тенденції і перспективи”. Захід присвячений Міжнародному дню прав людини.

Наталія Шукліна виступила із доповіддю “Підвищення кваліфікації суддів як інструмент захисту прав людини в Україні”, в ході якої зупинилася на ключових питаннях правового статусу Національної школи суддів України, стратегічних документах з формування змісту та стратегії розвитку суддівської освіти, конституційних засадах захисту прав людини в Україні. Окрема увага була зосереджена на механізмах вжиття на національному рівні заходів загального характеру відповідно до рішень Європейського суду з прав людини у справах проти України через суддівську освіту з прав людини та практичну роботу НШСУ.

Проректор наголосила, що Національна школа суддів України має високий рейтинг у європейській сім’ї закладів суддівської освіти, є членом Міжнародної організації закладів суддівської освіти та спостерігачем Європейської мережі закладів суддівської освіти.

Спікер зупинилася на проведених Національною школою суддів України у 2018–2020 роках спеціалізованих тренінгах для суддів з питань прав людини та недискримінації, зокрема щодо права на повагу до приватного та сімейного життя, протидії дискримінації, гендерних аспектів діяльності суддів, захисту права власності в контексті практики Європейського суду з прав людини, захисту прав і свобод неповнолітніх, психологічних особливостей спілкування з малолітніми та неповнолітніми учасниками судового процесу, захисту прав шукачів притулку в Україні та прав внутрішньо переміщених осіб, протидії булінгу через судову практику, удосконалення навичок суддів у спілкуванні з учасниками процесу з інвалідністю.

На завершення виступу Наталія Шукліна подякувала ректору Академії правосуддя при Верховному Суді Республіки Казахстан Зауреш Баймолдіній за пропозицію співпраці та підтвердила готовність укласти на початку 2021 року Меморандум про співпрацю між закладами суддівської освіти України та Казахстану.