Національна школа суддів України

Міжнародний вимір злочину агресії

22 серпня 2024 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом Європейського Союзу “Право-Justice” провела тренінг “Міжнародний вимір злочину агресії” для суддів місцевих загальних судів із метою підвищення рівня їх кваліфікації.

Роботу тренінгу відкрили виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та професор міжнародних права та безпеки Університету Копенгагена Кевін Джон Хеллер, які відмітили особливу важливість та актуальність представленої тематики для українських суддів, адже вона стосується вивчення питань щодо різних аспектів міжнародного кримінального права та елементів злочину агресії. Також було наголошено на тому, що нинішній тренінг проводився на наступний день після довгоочікуваного ухвалення ВРУ законопроєкту про ратифікацію Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суд, який було підписано ще у 2000 році.

Для проведення тренінгу було запрошено фахову команду викладачів – головну експертку з питань відповідальності за міжнародні злочини Проєкту ЄС “Право-Justice” Анну Стаханову, колишнього юридичного радника МТКЮ, міжнародного адвоката та прокурора, експерта Проєкту ЄС “Право-Justice” Джона Каббона, представників міжвідомчої робочої групи (МРГ) військових експертів Анатолія Мірошниченка та Тараса Цимбрівського

Під час одноденного навчання експерти поділилися з українськими суддями необхідними знаннями та навичками щодо ефективного розгляду справ, розуміння міжнародно-правової доктрини застосування сили (jus ad bellum), а також забезпечення справедливості судових процесів щодо агресії.

Протягом тренінгу учасники мали змогу обговорювати представлений матеріал, ставити уточнюючі запитання експертам та ділитися професійним досвідом розгляду подібних справ.

За результатами пройденого навчання учасники отримали спільні сертифікати Національної школи суддів України та Проєкту ЄС “Право-Justice”.