Національна школа суддів України

Міжнародно-правові стандарти захисту прав потерпілих від злочину

20–21 квітня 2015 року в місті Ужгороді Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Закарпатської області  на семінарі на тему: “Cудовий механізм захисту прав потерпілого та цивільного позивача від злочину”.

У семінарі  беруть участь 28 суддів місцевих загальних судів Закарпатської області та 5 суддів Апеляційного суду Закарпатської області.

Вітальними словами відкрили семінар директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна та голова Апеляційного суду Закарпатської області Микола Крегул.   

Під час відкриття семінару Оксана Польна зазначила, що організовуючи та проводячи такі семінари, Львівське РВ ставить за мету підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи, що в свою чергу, сприятиме підвищенню якості здійснення правосуддя в Україні на засадах верховенства права. Тому під час роботи семінару акцент буде зроблено на ознайомленні учасників із останніми правовими позиціями, висловленими в рішеннях ВССУ,  ВСУ та ЄС  щодо вказаної тематики.

Для проведення семінару запрошено суддів Апеляційного суду Закарпатської області  Олену Кожух  та кандидата юридичних наук Ганну Фазикош, суддю Апеляційного суду Івано-Франківської області Надію Стефанів та головного експерта департаменту охорони здоров’я ЛОДА Зінаїду Кошулинську.

Під час семінару Ганна Фазикош розгляне із суддями  питання міжнародно-правових стандартів захисту прав потерпілих від злочину, їх імплементацію на національному рівні. Надія Стефанів ознайомить із практикою Європейського суду з прав людини в частині тлумачення та застосування норм кримінального процесуального кодексу щодо прав потерпілих у кримінальному провадженні в світлі Європейської конвенції.

Про окремі питання розгляду цивільних справ щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочином, розповість Олена Кожух, а Зоряна Кошулинська зверне увагу слухачів на особливості проведення психологічної експертизи, як показника при встановленні  розміру моральної шкоди.                                                    

Повний текст програми періодичного навчання розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав в ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.


Організаційні заходи, щодо проведення підготовки, забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Оксана Польна).

фотогалерея