Національна школа суддів України

Місія експерта Ради Європи для допомоги в розвитку установи

Національною школою суддів України розроблено проект концепції національних стандартів суддівської освіти, відповідно до якої установа має намір суттєво реформувати підходи як до організації підготовки, так і до формування навчальних програм для суддів. Для проведення безсторонньої оцінки відповідності цього проекту стандартам Ради Європи та кращим практикам європейських суддівських шкіл Національна школа суддів України звернулася до Ради Європи з проханням провести незалежну експертну оцінку стану інституційного розвитку установи, відповідності законодавчого регулювання її діяльності, фінансування та організаційного стану для виконання покладених на неї завдань, а також аналіз подальшого удосконалення системи підготовки кадрів для судової системи в умовах загального реформування судової системи України.

Для проведення необхідного аналізу проектом Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні” було запрошено пана Драгоміра Йорданова, якого представив менеджер проекту Андрій Кавакін. 

12 та 13 листопада 2014 року проректор Володимир Мазурок детально ознайомив пана Йорданова з діяльністю установи, розповів про бачення необхідних змін та питання, які виникають на шляху вдосконалення ефективності діяльності Національної школи суддів України. Особлива увага була звернута на проекти підготовлених регуляторних документів, експертної оцінки яких очікує установа. Інформацією про відповідні напрямки діяльності установи надали начальники відділів Тетяна Пустовойтова та Оксана Шамрай. Діловим і конструктивним розмовам сприяло ще й те, що європейський експерт є директором Національного інституту правосуддя Болгарії, нашим колегою, і йому добре відомі тонкощі суддівської освіти.

 Для отримання більш повної картини суддівської освіти в Україні та очікувань, які покладає на Національну школу суддів України суддівська спільнота, пан Йорданов мав зустрічі у Верховному Суді України, Раді суддів України, Адміністрації Президента України, а також зустрічався із представниками проектів міжнародної технічної допомоги Україні. До кінця листопада експерт має опрацювати надані матеріали та підготувати проект експертного висновку та рекомендації, які він представить Національній школі суддів України