Національна школа суддів України

Мистецтво ділового мовлення - одна з передумов підтримання авторитету суду

06 листопада 2015 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ провела одноденний семінар з працівниками апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на тему: “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесу ведення ділової документації. Етика ділового мовлення. Вимоги до написання ділових листів та їх оформлення. Оформлення службових листів. Адресування документів”.

Відкрила зібрання головний консультант відділу кадрового забезпечення апарату та підвищення кваліфікації управління кадрової роботи Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Лариса Носова, яка вказала на актуальність теми семінару і після короткого виступу надала слово викладачу Національної школи суддів України, доценту кафедри культури української мови Національного університету імені Михайла Драгоманова, кандидату філологічних наук Оксані Кабиш.

У ході семінару лектор зосередила увагу слухачів на офіційно-діловому стилю оформлення судових документів, вибору слів та їхніх форм. Конкретизуючи свій виступ, О. Кабиш на конкретних прикладах показала, як саме зробити своє мовлення точним, логічним, доречним та багатим.

Використавши метод рольової гри та аналізуючи разом зі слухачами їх виступи, лектор вказала на найбільш поширені помилки, що трапилися в їх професійному мовленні та надала слушні рекомендації щодо усунення таких помилок і недопущення їх у майбутньому. Також було звернуто увагу слухачів на складання й оформлення організаційно-розпорядчих та процесуальних документів суду.

Відповідаючи на запитання слухачів, О. Кабиш надала слушні поради, стосовно правильного вживання офіційних назв організацій, їхніх підрозділів, керівних посад та етики ділового мовлення, а вже підсумовуючи свій виступ, зауважила, що обсяг мовного запасу кожної особи залежить від роду її занять, освіченості та здібностей.